Telòmers: Càncer i envelliment cel.lular

Al 2009 el premi Nobel de Medicina va recaure sobre uns científics que van descobrir la implicació dels telòmers en l’envelliment cel.lular. Els telòmers i la telomerasa, l’enzim encarregat de la seva conservació, són un dels mecanismes essencials dels quals disposen les cèl·lules per evitar danys als seus cromosomes . La idea és ben senzilla: per tal de prevenir que els cromosomes puguin resultar danyats a través dels seus extrems, cal protegir-los d’alguna manera; el mitjà més adient per fer-ho és DNA repetitiu i sense cap altra funció. En algunes cèl·lules, la telomerassa s’encarrega de localitzar les repeticions CCCCAA i copiar-les moltes vegades una darrera l’altra, evitant que els telòmers desapareguin.

La pèrdua total dels telòmers farà que la cèl·lula, per evitar els danys que ara sí poden patir els seus cromosomes, tiri pel dret i es suïcidi (o, tècnicament, “entri en apoptosi”) o entri en senescència. A banda de les cèl·lules germinals, hi ha unes altres cèl·lules en els adults que presenten la telomerasa activa (hiperactiva, fins i tot podríem dir): les cèl·lules del càncer.

Per llegir la notícia sencera cliqueu aquí. Font: http://icientificats.wordpress.com

Advertisements
Explore posts in the same categories: 1r BATX Biologia, 2n BATX Biologia

One Comment on “Telòmers: Càncer i envelliment cel.lular”

  1. icientificats Says:

    Bon dia,

    Gràcies per la cita al vostre blog de classe! Espero que la informació que trobeu a l’entrada sobre els telòmers us resulti útil i que, si queda algun dubte, us pugui ajudar a resoldre’l.


Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: