Jugadors ‘online’ descobreixen un dels molts enigmes del virus del SIDA

“Model tridimensional de la proteïna HLA-B creat pels investigadors de Harvard. La forma exacta de la proteïna varia d’unes persones a altres i condiciona que un sigui més o menys vulnerable al virus de la SIDA”

Un nou avenç científic sobre el conegut i alhora desconegut virus del sida aquesta vegada gràcies a un joc “online” i als seus jugadors.q ue han acoseguit el següent:  

Més impressionant que “Second Life” i que el “Cub de Rubik “ junts: els jugadors més fidels d’un videojoc d’ Internet han aconseguit en tres setmanes desxifrar l’estructura completa d’un enzim que pertany al virus de la sida, un enigma que durant els últims deu anys els científics no havien aconseguien desxifrar fins ara.

Per celebrar aquest descobriment, la revista científica Nature Structural & Molecular Biology, que va publicar diumenge passat aquest curiós èxit, explica com els jugadors d’aquest videojoc d’Internet han aconseguit superar aquest repte que entre tots l’han anomenat  “Foldit” (que significa doblega’l).

“Foldit” és un videojoc experimental desenvolupat el 2008 en col·laboració entre els departaments d’informàtica i bioquímica dela Universitat de Washington. L’objectiu d’aquest projecte és resoldre per part dels jugadors un problema al qual s’enfronten i no aconsegueixen resoldre els ordinadors, en aquest cas, com una molècula es “doblega” per formar una estructura en tres dimensions i poder conformar una proteïna.

Seth Cooper, un dels creadors de Foldit, ha dit: “Les persones disposen de capacitats de raonament en l’espai molt superiors a la dels ordinadors”.  

Aquest descobriment es molt important, no solsament per a tenir més informació sobre aquest virus, sinó perquè trobar la configuració exacta d’una proteïna és vital per comprendre com una malaltia (infecció o càncer) es desenvolupa a l’interior de l’organisme i, sobretot, per elaborar un medicament capaç de frenar el seu creixement.

Desgraciadament per als biòlegs, un microscopi només proveeix una imatge “aplastada” de la proteïna. Els científics agrairien disposar d’imatges en 3D (tres dimensions) necessàries per poder analitzar millor la proteïna i poder desxifrar el seu contingut i estructura. Però ara amb Foldit ha aconseguit fer-ho en 3D.  

Durant anys els experts que estudien el desenvolupament del virus de la sida han intentat sense èxit aconseguir desxifrar l’enzim que utilitza un retrovirus, família a la qual pertany el virus VIH que provoca la sida amb el pas dels anys a l’interior de l’organisme on es desenvolupa.

Els metges estan convençuts que aïllant aquest enzim podrien lluitar eficaçment contra la malaltia però havien de conèixer exactament la formació i l’estructura de la proteïna que genera l’enzim. Per aquest motiu van acuris a l’enginy dels jugadors de Foldit per conèixer el seu contingut.

És així com milers de jugadors de Foldit a tot el món es van coordinar per trobar l’estructura de la proteïna i han manipulat milions de cadenes d’aminoàcids (compostos elementals que formen les proteïnes) a través del ciberespai per trobar  la seva composició.

Web del joc

Informa: Eva Alcaraz

Advertisements
Explore posts in the same categories: 1r BTX CMC

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: