Extracció d´ADN

El DNA constitueix el material hereditari d’un individu. En ell estan escrites les instruccions que han de seguir les cèl·lules per tal de construir un organisme i mantenir-lo viu. Totes les cèl·lules que formen un individu contenen una còpia idèntica de DNA. Cadascuna d’elles, tanmateix, llegeix una part d’aquestes instruccions i per això hi ha cèl·lules amb diferents formes i funcions. En aquest experiment us proposem extreure el DNA de les cèl·lules que formen una ceba.

Les cèl·lules eucariotes, com les nostres o les de les cebes, contenen el DNA a l’interior d’un compartiment anomenat nucli cel·lular. Per això, per extreure el DNA, haurem de trencar la membrana cel·lular i també la membrana nuclear. Les cèl·lules vegetals, a més, compten amb una paret rígida de cel·lulosa que també hauríem de trencar per alliberar el DNA. En tot moment serà molt important que protegim el DNA dels enzims que puguin degradar-lo. I, finalment, farà falta aïllar-lo.

1.- MATERIAL

El material que necessitem és el següent:

  • una ceba gran i fresca
  • detergent del rentavaixelles
  • sal
  • aigua destil·lada
  • suc de pinya o papaia  (fresc)
  • alcohol de 96º molt fred (pot substituir-se per vodka gelat…però no ho farem, per si de cas les temptacions….)
  • un got de vidre alt o matràs erlemmeier (es desa a la nevera fins que es vagi a utilitzar)
  • un ganivet
  • una vareta de cristall
  • un filtre de cafè o retallar un cercle de paper de filtre
  • un embut de vidre
  • una batedora amb el seu recipient
 

2.- ANEM PER FEINA

  • Pela la ceba i talla-la en quadrats (treu les parts més dures i resseques).
  • En el recipient de la batedora fica 3 culleradetes de detergent de rentavaixelles i una de sal, i afegeix aigua destil·lada fins a la meitat.
  • Introdueix els trossos de ceba en aquesta solució i barreja’ls.
  • Utilitza la batedora per liquar la barreja durant uns 30 segons.
  • Filtra el líquid obtingut amb un filtre de café dins un embut, abocant-lo a l’interior del got de vidre alt  acabat de treure de la nevera. Compte! No omplis més de mig got.
  • Afegeix 3 culleradetes de suc de pinya o papaia i barreja bé durant uns 2 minuts.
  • Afegeix amb cura un volum d’alcohol molt fred equivalent al del filtrat, fent-lo relliscar per les parets del got perquè formi una capa sobre el filtrat, sense barrejar-se.
  • Deixa reposar durant 2 o 3 minuts fins que es formi una zona tèrbola entre les dues capes.
  • Si introdueixes la vareta de vidre en aquesta zona amb cura, podràs extreure un embull de fibres blanques gelatinoses: són el DNA!

3.- QUÈ HA PASSAT?

Digues quina és la funció dels següents components que anem afegint a la barreja

–      Sabó i sal

 –      Sucs de pinya o papaia

 –      Alcohol

La solució de sabó i sal, amb l’ajuda de la liquadora, és capaç de trencar la paret cel·lular i les membranes plasmàtica i nuclear.

Els sucs de pinya i papaia contenen un enzim, la papaïna, que contribueix a eliminar les proteïnes que puguin contaminar o degradar el DNA.

L’alcohol s’utilitza per concentrar el DNA, ja que aquest és soluble en aigua, però quan es troba en alcohol, es desenrotlla i precipita en la interfase entre l’alcohol i l’aigua.

Nosaltres hem fet la mateixa pràctica també amb fetge de conill i el resultat ha estat:

Advertisements
Explore posts in the same categories: 1r BTX CMC

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: