Aparell Excretor

La funció excretora al nostre organisme es refereix a l’excreció de productes del metabolisme cel.lular (l’expulsió de la fempta per part de l’aparell digestiu no s’inclou dins aquesta funció). Els aparells i òrgans encarregats de l’excreció són: l’aparell urinari, l’aparell respiratori, el fetge i la pell. L’aparell urinari s’encarrega de “filtrar” la sang i expulsar el producte de la filtració (orina) a l’exterior, per això tenim uns ronyons formats per milions de nefrons que són com una conjunt de tubs  que van filtrant les subtàncies nocives cap a l’exterior (urea) i reabsorvint les que necessita el nostre cos (glucosa, proteines, sals minerals). Entendràs doncs que els ronyons són òrgans imprescindibles per a la vida i que quan no funcionen correctament el nostre còs no pot elimirar els residus i necessitem algun aparell que ho faci per natres, es el cas de les persones amb insuficiència renal, que necessiten sotmetre’s a  la diàlisi. La millor solució però per a la insuficiència renal és el transplantament de ronyó, si vols més informació sobre aquest tema pots consultar l’enllaç sobre transplantements de la dreta.

Vídeo Aparell Urinari

Un altre òrgan vital per a “desintoxicar” la nostra sang i per tant el nostre cos és el fetge. Després de la digestió a l´intestí prim, els nutrients i altres substàncies (per exemple l´alcohol i  medicaments) s’ absorveixen i passen a la vena porta, aquesta va cap al fetge on es metabolitzaran molts d’aquests productes per a què la sang abans de ser impulsada cap a la circulació per tot el cos es “netegi”. La capacitat detoxificant del fetge no és ilimitada i depén de diferents factors, com el sexe, el pes corporal…Malgrat que el fetge té la capacitat de regenerar-se, quan ha estat malmés per abús de tòxics per part de l´organisme com l’alcohol, aquesta capacitat es perd i aleshores el fetge es pot acabar fent malvé i necessitar d’un transplantament.

L’altre producte d’excreció, la suor, té com a principal funció regular la temperatura corporal. Heu anat mai a una sauna? Doncs si hi aneu entendreu perquè la suor ens ajuda a regular la temperatura corporal i també perquè ens ajuda a eliminar toxines.

Advertisements
Explore posts in the same categories: 3r ESO

Tags:

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: