Preguntes amb resposta…o no

Aquí us he buscat el per què d’algunes “situacions” que patim més o menys sovint:

El singlot és un soroll inspiratori que resulta de la contracció brusca, intermitent i involuntària del diafragma i els músculs intercostals inspiratoris. Finalitza degut a un tancament brusc de la glotis. Les causes més freqüents són:

  • Menjar molt ràpid.
  • Prendre alguna cosa fresca mentre es menja alguna cosa calenta.
  • Menjar alguna cosa molt calenta o molt picant.
  • Tossir o riure massa temps.
  • Excés de begudes alcohòliques.

Existeixen diferents remeis per a aturar el singlot un dels quals es provocar a la persona que el té un àtac de riure, en trobareu molts és aquí: remeis casolans per aturar el singlot (anglés)

Per què badallem? Doncs sorprenement encara no se sap del cert. Potser haureu sentit dir que badallar serveix per oxigenar al nostre organisme, però estudis recents han demostrat que aquesta hipòtesi és falsa. Normalment associem els badalls a l’avorriment, son i gana. Coses que sabem sobre els badalls és que s’encomanen i si s’han mantingut evolutivament fins als humans (molts vertebrats badallem..fins i tot peixos) pot voler dir que ens ofereixen algun avantatge. Estudis  publicats a la revista científica: Evolutionary Physiology (Gallup AC, Gallup GG. 2007. Yawning as a brain cooling mechanism: nasal breathing and forehead cooling diminish the incidence of contagious yawning. Evolutionary Psychology 5: 92-101), mostren com els badalls tenen la funció de refrigerar el cervell.

Per què estornudem? Un esternut és un estímul reflex d’expulsió convulsiva d’aire des dels pulmons a través del nas i boca. Comunament és provocat per partícules estranyes que provoquen la irritació de la mucosa nasal. De fet, l’esternut és un mecanisme de defensa de l’aparell respiratori

Per què vomitem?

El vòmit, també anomenat èmesi, és l’expulsió violenta i espasmòdica del contingut de l’estómac a traves de la boca.

Encara que possiblement es desenvolupà evolutivament com un mecanisme per expulsar del cos verins ingerits, pot aparèixer com a símptoma de moltes malalties no relacionades amb els verins, des de gastritis fins a tumors cerebrals.

De la sensació que algú té just abans de vomitar se’n diu nàusees, que poden precedir el vòmit o bé poden aparèixer aïllades. Els medicaments antiemètics poden ser necessaris per a la supressió de la nàusea i el vòmit.

Advertisements
Explore posts in the same categories: 3r ESO

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: