De què estem fets? (1a part)

Els éssers vius estem fets a partir de materials que trobem en la Natura, aquests materials estan constituits per àtoms formant molècules, aquestes poden arribar a ser tant simples com l’aigua i tan complexes com les proteïnes. Les molècules que formen part dels éssers vius s’anomenen biomolècules. Podries anomenar-les? (1). Aquestes biomolècules les trobem en la matèria orgànica i també en els virus. Aquestes biomolècules formen part de la unitat amb vida més petita que existeix: La cèl.lula. Podries anomenar les funcions de qualsevol cèl.lula? (2).

La cèl.lula és com una fàbrica microscòpica que tenim tots els organismes vius, elles ens han anat construint doncs contenen tota la informació necessària per a fer-ho des del moment en que els nostres pares ens van donar la vida. Recorda que tu vens d´una sola cèl.lula que es diu zigot, fruit de la unió d’un espermatozoide del teu pare i un óvul de la teva mare. Tu potser t’assembles a algun d´ells, per què serà? (3)

El nostre cos conté milions de cèl.lules, amb multitud de tamanys i especialitzades en diferents funcions, per exemple segur que coneixes unes cèl.lules que es diuen neurones i per això sabràs dir-me en quin sistema del nostre cos es troben (4) i sabràs buscar-ne una fotografia o dibuix a internet (5)

Hi ha éssers vius però que tenen una sola cèl.lula, en coneixes alguns? (6)

Les cèl.lules contenen ADN. Saps què és això tan important ? (7)

En les cèl.lules de les plantes, animals, fongs i protozous, aquest ADN es troba dins el nucli, protegit per la membrana nuclear, en canvi en els bacteris i cianobacteris aquest ADN es troba solt pel citoplasma. Has tingut el plaer de conèixer algun bacteri personalment? Com es diu? (8)

Les cèl.lules dels vegetals tenen uns orgànuls anomenats cloroplasts que contenen la clorofil.la, una altra de les substàncies que t´acompanya i t´acompanyarà en el teu entretingut viatge per les ciències naturals. En els cloroplasts hi té lloc la fotosíntesi, gràcies a aquest procés les plantes no han de “menjar”, en tenen prou amb prendre el sol unes horetes al dia aprofitant aquest gas tan injustament maltractat que és diu diòxid de carboni, de què et sona ? (9) Amb aquests ingredients + aigua + sals minerals, elles, les plantes i també les algues, es fabriquen els nutrients que els animals obtenim a partir dels aliments. Ara bé, no oblideu que els vegetals també respiren, les cèl.lules tant de plantes, com d´animals, algues, fongs i protozous tenen unes estructures que es diuen mitocondris, encarregats de la respiració cel.lular. Em pots explicar en què consisteix aquest procés? (10)

Tasca: Contesta les preguntes que et planteja el text (nombres) . Ho pots fer de dos maneres:

1- Responent amb un comentari a aquest missatge, per això necessites tenir una adreça de correu electrònic. Si no en tens, te´n pots crear una, al yahoo, gmail….demana ajuda si no te´n surts.

2- Responent les preguntes en un document word i guardant-lo amb el teu nom en una carpeta que hi ha dins el disc R: 3r ESO: Bio i Geo

Per ajudar-te amb les preguntes pots consultar el teu llibre i entre d´altres, la web:

http://www.xtec.cat/~jgurrera/index.htm

Un cop acabis ves a l´activitat clic sobre la cèl.lula: http://clic.xtec.net/db/act_es.jsp?id=3381. Obre l´activitat i fes-la. Copia les respostes dels diferents exercicis al teu document wrd

Advertisements
Explore posts in the same categories: 3r ESO

Tags:

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: